Karo Halı Nedir Nerlerde Kullanılır Nasıl Uygulanır

Anasayfa / Yazılar / Karo Halı Nedir Nerlerde Kullanılır Nasıl Uygulanır




Karo Halı Nedir Nerelerde Kullanılır;

İç mekânlar da her alanı dekore etmek için Karo halı, son yıllarda tercih edilen bir zemin kaplama malzemesidir. Farklı dizilim seçenekleri sunması nedeniyle dekorasyona katkısı duvardan duvara ürünlere nazaran daha fazladır.Karo halı Yoğun hareketliliğin olduğu yerlerde özellikle kullanılmaktadır. 

Örnekler; Ofisler, Banka şubeleri, Büyük mağazalar ve yükseltilmiş zemin malzemesinin kullanıldığı yerlerde özellikle tercih edilir. Pratik bir şekilde uygulanılıyor olması sebebiyle uygulama esnasında kurulu olan düzeni bozmadan ürünü yenilemek mümkündür. Temizlenmesi kolaydır. Temizlenmeyen kısımlar kolaylıkla çıkartılıp değiştirile bilmektedir.

Kolaylıkla aşınmaz dayanıklı, uzun ömürlü bir üründür. Ses İzolasyonu yaparak ofislerde verimliliği arttırır. Anti-statik, anti-alerjik, kayma yapmayan bir üründür.

Karo Halı Üretiminde Kullanılan İplikler;

Polyamid;  

Günümüzün en popüler iplik çeşidi olan Polyamid, karo halı üretiminde kullanılan bir iplik türüdür. Yıpranmaya karşı dayanıklı, esnek, mobilyanın ağırlığına ve hareketine dirençli ve aynı zamanda göz alıcı renkler sağlayabilen bir malzeme olması sebebiyle Polyamid, karo halı üretimi için uygun bir üründür. Leke ve kirleri gizleyebilen Antistatik, antibakteriyel ve antialerjiktir alev almaz yapıda olması nedeniyle az ya da yoğun trafiğe sahip, her türlü kullanım alanı için karo halı üretimi yapmaya olanak verir. Halının alt kısmı pvc ve bitümen zemin olarak üretilmektedir.

Polipropilen;

Karo halı üretimi yapılan bir diğer iplik cinsi polipropilendir. Mükemmel renk berraklığına sahip olan bu iplik türü kolaylıkla temizlenebilmekte ve aynı zamanda su bazlı lekelere karşı da oldukça dirençli olmasına rağmen, yağ bazlı lekelenmelere karşı direnci polyamide göre daha zayıftır. Halının alt kısmı pvc ve bitümen zemin olarak üretilmektedir.

 

 Karo halı kullanımı ülkemizde henüz istenilen seviyede değildir. Bunun başlıca nedeni olarak kullanım alanlarının kısıtlı olması, Halı kalitesinin tek tip (bukle) tarzında üretiliyor olması, üretiminin ülkemizde talep edilenden daha düşük seviyede yapılıyor olması sayıla bilir.

 

 

Karo Halı Uygulaması Nasıl Yapılır;

Karo Halılarında kolay bir döşeme yapabilmek ve ürünün kalitesinin sürekliliği için kalite kontrol standartlarına bağlı kalınmalıdır. En iyi döşeme şeklinin sağlanması açısından aşağıda verilen döşeme talimatlarına uyulmalıdır. Döşemeye başlanmadan önce mutlaka halının kullanılacak mekana göre doğru tipte, renkte ve ölçüde olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır.

 1.Çevresel Şartlar

 Halı döşenecek alanın ortam sıcaklığı 15 °C ile 30 °C arasında, nem miktarı %60 ile %65 arasında olması gerekmektedir.

 2.Zemin Hazırlanması

Karo halılar düz, kuru, temiz, sağlam, nemsiz ve girintisi çıkıntısı olmayan her türlü zemin üzerinde döşenebilir. Aynı zamanda yerden ısıtmalı zeminlerde de kullanılabilir. Ancak bu durumda sıcaklığın 20 °C’yi geçmemesi gerekmektedir.

Karo halılar düzgün şekilde hazırlanmış ve karoya uygun zeminlerin üzerine gerekli şartlar sağlandıktan sonra döşenmelidir. Pürüzsüz, aynı seviyede ve muntazam bir döşeme sağlamak için tüm yarık ve çatlaklar, delikler, zemindeki kasisler düzeltilmelidir. Zemin düzgün olmalı ve herhangi bir girinti - çıkıntı olmamalıdır. Düzgün olmayan bir zeminde döşeme yapılırsa, modüler karo halılar aynı hizaya gelecek şekilde döşenemeyebilir. Zeminde yer alan girinti ve çıkıntılar, çatlaklar, genleşme derzleri, oyuklar, kesik yerler polimerle sağlamlaştırılmış beton ile yama yapmak suretiyle kapatılmalıdır. Halı döşenecek zemin sağlam, temiz, kuru olmalı, üzerinde herhangi bir boya, gres yağı/yağ, toz, kir ya da halının yere yapışmasını engelleyecek türde yabancı madde artıkları olmamalıdır. Eğer zeminde daha önceki döşemeden kalan tutkal parçaları varsa, bunlar yerden sökülmelidir. Ancak eski tutkal parçalarının sökülmesinde kullanılacak maddenin seçiminde dikkatli olunmalıdır. Yeni kullanılacak tutkalla temas ettiğinde sorun yaratacak solvent bazlı sökücülerden sakınılmalıdır. Tutkal sökülürken kullanılan ekipmanın kirli olması veya anlatılan metodların yanlış uygulanması sonucu oluşan hatalar tutkal ya da halı üreticisinin sorumluluğunda değildir.

 3.Halının Döşenmesi

Karo halılar döşeme yerine 24 saat önceden getirilmeli ve kutular açılarak halıların ortama uyum sağlaması kolaylaştırılmalıdır. Döşeme işlemine başlamadan önce en uygun yapıştırıcıyı bulup, rulo yardımı ile tüm zemine sürülmesi gerekmektedir. Zeminin durumuna göre 10 ila 25 dakika arasında beklemek gerekmektedir yapıştırıcı şeffaflaştıktan sonra döşeme işlemine geçilmelidir. Ortam sıcaklığı en az 15 derece olmalıdır. Tüm karolar ayrı, ayrı döşenecek şekilde yapılmıştır. Karolar birbirine yakın ve sıkı bir şekilde döşenmelidir, Döşeme sırasında karoların altındaki ok işaretlerine dikkat edilmelidir. Karoların döşenmesinde tavsiye edilen döşeme şekli kapı önünden başlayıp o bölgeyi komple döşedikten sonra ana duvarla paralel giderek odanın ortasına doğru devam etmektedir. Daha sonra sırasıyla döşenecek olan kısımlara bu noktadan hareket edilmelidir. Kullanılacak yapıştırıcı ( Sabitleyici), çok parlak ve kaygan zeminler için Denlaks (Uzin) marka U-2100 tipi, diğer zeminler için Denlaks (Uzin) marka U- 1000 tipi veya AYK marka H-621 tipi, uygulama miktarı ise zeminin durumuna göre 100 gr/m2 kadar olmalıdır.

 4.Halı Döşeme Şekilleri

a-Dama Tahtası Modeli: Her karo yanındakiyle 90 derece dönük olarak döşenecek olup hiçbir karo yanındakiyle aynı yönde olmayacaktır. Genelde tavsiye edilen döşeme şeklidir.

 

b-Tuğla Serme Modeli: Her karo yarım sıra kaydırarak döşenir.Her sıra birbirinden yarım sıra kaydırıldığından bu modelde hiçbir zaman birbirine yakın dört köşe noktası olmaz.

 

c-Broadloom Modeli: Düzgün ve muntazam bir döşeme isteniyorsa tüm karo halılar aynı yönde yerleştirilmelidir. Tüm oklar aynı yönü göstermelidir. Bu durumda düz halı görüntüsü oluşup, ek yerlerinin belirginleşeceğinden dolayı müşteriden onay alınmalıdır.


d-Serbest Döşeme: Bu sistemde kullanıcının zevki ve isteğine göre birden fazla renkli karo halı kullanarak istediği gibi döşenmesi mümkündür. Bu döşemede bir uyum ve standart beklenemez

 5. Genel Bilgi;

Döşeme tamamlandıktan sonraki 24 saatten 48 saate kadar yeni döşemesi yapılan halı üzerinde fazla trafik yaratılması veya mobilya taşınması / yerleştirilmesi tavsiye edilmez. Ayrıca yeni döşenen mekanlarda özellikle su ile ya da başka malzemelerle yapacağınız temizlik işlemleri de döşeme tamamlandıktan en az 30 gün sonrasında yapılmalıdır. Yeni döşemesi yapılan yerler leke, kir ve boyalara karşı gerekirse döşeme bittikten sonra ekstra çalışılarak korunmalıdır. Bu durumda döşemesi yeni biten yerlerin üzeri leke tutmayan kağıt malzeme ile kapatılarak ve kağıtların kenarları da bantla sıkıca tutturulmak suretiyle halının zarar görmesi önlenebilir.


Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için, Hemen Arayın! (0212) 434 00 62

Copyright © 2018. Her Hakkı Saklıdır. Ehil Halı
Top